Ένα ερώτημα που πολλοί από εμάς είχαμε στην άκρη του μυαλού μας, πριν ξεκινήσουμε να γίνουμε γραφίστες. Έπειτα από αρκετά χρόνια νομίζω ότι είμαι σε θέση να το απαντήσω, βέβαια θα παρουσιάσω την δική μου θέση επάνω στο θέμα και δεν είναι απαραίτητο να είναι όλοι σύμφωνοι με αυτήν.
Πιστεύω λοιπόν ότι η ικανότητα ‘’στο σχέδιο’’ για ένα γραφίστα είναι ένα εφόδιο το οποίο σίγουρα δεν είναι απαραίτητο, αλλά θα βοηθούσε πολύ αν υπήρχε. Παλιότερα ξεκινούσαμε τα project σε ένα λευκό φύλλο χαρτί με ένα μολύβι …και σκίζαμε και σβήναμε … και πολλές φορές αυτό που φτιάχναμε στα μάτια κάποιου άλλου ήταν μια κακοσχεδιασμένη μακέτα, όμως ήταν αυτό που εμείς είχαμε φανταστεί και βάζοντάς το στον υπολογιστή γινόνταν αξιοπρεπέστατο. Αν σκεφτεί κανείς λοιπόν ότι πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορείς, αν έχεις την ικανότητα, χρησιμοποιώντας το tablet σου να φτιάξεις επί τόπου κάτι που θα περάσει απευθείας στον υπολογιστή σου και θα γίνει αμέσως τελική μακέτα … ‘’ναι’’ θα βοηθούσε να έχεις ταλέντο στο χέρι γιατί θα γλύτωνες χρόνο.
Τώρα αν δεν έχεις τι γίνεται? Δεν μπορείς να γίνεις γραφίστας? Ή αν γίνεις θα είσαι καλός?
Για εμένα η γραφιστική σε ένα μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την τεχνική σου, είναι κάτι που μαθαίνεται μεν, αλλά το θέμα είναι να εξελιχθεί σε βαθμό που να πηγαίνει την δουλειά σου ένα βήμα παραπέρα. Εκτός από την τεχνική όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν αν κάποιος είναι καλός γραφίστας, όπως ‘’η ιδέα’’… πόσο μπορεί δηλαδή το μυαλό σου να παίρνει στροφές και να χτίζει την εικόνα γρήγορα και σωστά … συνδυασμός εμπειρίας & τρέλας το λέω εγώ… Αν έχεις αυτά τα δύο πράγματα σημαίνει ότι είσαι άνθρωπος που το κυνηγάς, που σε νοιάζει και που θα αναπτύξεις τα skills σου ώστε να κάνεις καλύτερη την δουλειά σου …. ε και να μην περιμένεις μόνο από το χέρι σου να σε βγάζει από την δύσκολη θέση. Το σχέδιο είναι κάτι εξάλλου που μπορείς να το καλλιεργήσεις με πολύ δουλειά.
Η συμβουλή μου είναι:
Καθίστε και πειραματιστείτε σε όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε, είτε στο χέρι είτε ψηφιακά. Αναζητήστε ψεύτικα projects και ξεκινήστε να κάνετε μακέτες. Θα δείτε ότι όσο περνάει ο καιρός θα βελτιώνεστε σε τέτοιο βαθμό που θα βγαίνει η δουλειά όλο και καλύτερη. Η ‘’ιδέα’’ θα βελτιώνεται συνεχώς και θα θέλετε να γίνεστε όλο και καλύτεροι. Δείτε δουλειές άλλων γραφιστών. Προσπαθήστε να σκεφτείτε πως θα φτιάχνατε εσείς το συγκεκριμένο project.. δείτε σωστά και λάθη. Το σημαντικότερο…. μάθετε από τα λάθη σας και κάνετε την αδυναμία σας προτέρημα. Παρατηρήστε …ότι κινείται και υπάρχει γύρω μας μπορεί να μας φανεί χρήσιμο κάποια στιγμή.
Ακόμα λοιπόν και αν δεν είστε τόσο καλοί στο σχέδιο, βρείτε το δυνατό σας σημείο και προχωρήστε το στο ανώτατο στάδιο. Κανένας δεν γεννήθηκε τέλειος, έγινε με σκληρή δουλειά!